چاره ای جز فراوری خودرو نداریم
به گزارش مجله عکسفا، در حالی که همه شواهد از یک زیان بزرگ در صنعت خودرو اروپا حکایت دارد، صنعت خودرو ایران نیز با همین مشکل روبه روست و احتمالا باید به زودی به وضعیت تولید برگردد.

از ابتدای سال جدید خورشیدی که با اخباری حول محور کرونا و توقف تولید در میان خودروسازان جهان روبه رو بودیم، همواره این سوال از سوی مخاطبان مطرح می شد که تکلیف خودروسازان ایرانی، ثبت نام کنندگان خودرو، انبوه کارگران حاضر در خط تولید و البته افزایش ضرر و زیان ناشی از این موضوع چیست؟ برای پاسخ به این سوال باید دید چقدر وضعیت خودروسازان حاد است و توانایی دولت برای کنترل شرایط چه اندازه است؟
شوربختانه باید بپذیریم که توان دولت برای بررسی دقیق وضعیت کرونا در میان خودروسازان، قطعه سازان و صنایع وابسته مناسب و کافی است و نه . البته که هیچ دولتی این میزان توان را برای برخورد با شرایط غیرمنتظره ناشی از شیوع ویروس کرونا ندارد و از آلمان و ایتالیا تا انگلستان و چین و آمریکا همه مقهور وضعیت پیش آمده هستند. با این حال بهت بازارهای جهانی و البته داخلی از شوک کرونا موضوعی است که کمتر به آن توجه شده و ممکن است اثرات این بیماری را به شکل غیرقابل باوری افزایش دهد.
یکی از اثرات این موضوع ورشکستگی طیف بسیار وسیعی از صنایع تولیدی است که هزینه ثابت و اولیه بسیار زیادی را متحمل شده و بدون تولید مدام اندر مدام ضرر می کنند. خودروسازی به عنوان بخشی که ضرر و زیان بسیاری را از ناحیه کرونا متحمل شده از جمله بخش هایی است که احتمالا در صورت عدم تدبیر به موقع و قاطع، سایه شوم ورشکستگی را روی سر خود می بیند. از آمار و ارقام وضعیت صنایع خودروسازی ایران رقمی در دست نیست اما با محاسبه درآمد پایه برای حدود 75 هزار نفر از کارگران و کارمندان سه شرکت ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو، می توان به زیانی 200 میلیارد تومانی در ماه رسید که تنها از ناحیه حقوق و دستمزد افراد به این بخش تحمیل می شود. چیزی که البته ابعاد آن بسیار فراتر از ارقام کنونی است و برای بسیاری از واحدهای تابعه نظیر صنایع قطعه سازی و زنجیره تامین کشنده است.
برای اینکه بدانیم با چه بحرانی روبه رو هستیم، کافی است سری به اروپا بزنیم. یک برآورد تازه از وضعیت صنعت خودرو اروپا نشان می دهد با کاهش 2.6 میلیون دستگاه فروش خودرو در قاره اروپا که تنها در فاصله ابتدا تا انتهای بهار 2020 حادث شده، چیزی نزدیک به 66 میلیارد دلار خسارت به شرکت های خودروسازی و نیز صنایع قطعه و تجهیزات وابسته وارد شده است. اخبار اخذ وام های کلان توسط بنز، ب.ام.و، پژو و برخی دیگر از خودروسازان بزرگ را طی روزهای گذشته در همین وبلاگ خوانده اید و حالا به نظر می رسد افق چشم انداز هر روز بدتر می شود.
اشکودا گفته به تولید برمی گردد چون زیانش دارد از حد می گذرد. تسلا هم با وجودی که دو کارخانه در دو قطب شیوع کرونا یعنی آمریکا و چین دارد، حاضر نیست تولیدش را متوقف کند. مرکل صدراعظم آلمان هم با اعلام رسمی تلاش برای بازگشایی صنعت خودرو آلمان اوضاع را در این بخش بحرانی اعلام کرده است. این را ما ننوشته ایم. پایگاه معتبر اتوموتیونیوز اروپا دو روز پیش نوشت. گاردین هم اوضاع را برای صنعت خودرو اروپا بحرانی عنوان کرده و از ضرر یا 8 میلیارد دلاری هفتگی به این بخش خبر داده است.
بپذیریم یا نه، کرونا دارد تمام آنچه رشته بودیم را پنبه می کند. کرونا کشنده است و حتما جان کارگران را می گیرد و این غم انگیز است اما تعطیلی و ورشکستگی صنایع خودرو و قطعه ایران هم در بلندمدت کارگران را با ریسک های جدی و فقر گسترده روبه رو خواهد کرد. باید تا وقت هست در فکر یک راهکار دقیق و قوی برای بازگرداندن صنایع خودروسازی به خط تولید باشیم.
منبع: دیوار