طرز تهیه خیارشور با ماندگاری بالا و طولانی در خانه
به گزارش مجله عکسفا، خیارشور یکی از محبوب ترین و خوشمزه ترین دورچین های غذای ایرانی است که کاربردهای فراوانی در صنایع غذایی مختلف دارد. خیارشور در انواع غذاهای سنتی و فست فود استفاده می گردد و به یکی از چاشنی های پرطرفدار در رستوران ها و فست فودها تبدیل شده است. قبلا در کتاب کاله طرز تهیه خیارشور در حجم زیاد را مرور نموده بودیم و در ادامه طرز تهیه خیارشور با ماندگاری بالا و طولانی در منزل را آنالیز خواهیم کرد.
مواد لازم برای تهیه خیارشور با ماندگاری بالا
- خیار ریز 1 کیلوگرم
- سرکه سفید 1 لیوان
- فلفل تند 3 عدد
- سیر 5 عدد
- آب 2 لیوان
- ترخون 100 گرم
- شوید 100 گرم
- دانه گشنیز 1/4 قاشق چای خوری
- نمک نصف لیوان
- نخود خام به اندازه لازم
طرز تهیه خیارشور با ماندگاری بالا
1. آماده کردن خیارها و مواد دیگر
اولین مرحله از طرز تهیه خیارشور با ماندگاری بالا این است که برای تهیه خیارشور خوشمزه در منزل، ابتدا قسمت های اضافی خیارها را جدا می کنیم (توجه داشته باشید که نباید پوست خیارها آسیب ببیند)، سپس ترخون را شسته و در یک آبکش قرار می دهیم تا آب اضافی آن خارج گردد.
پس از خارج شدن آب اضافی خیارها و سبزیجات، آن ها را با یک حوله تمیز خوب خشک کنید. توجه داشته باشید که مواد خیارشور باید کاملا خشک باشند و نباید حاوی رطوبت باشند چون رطوبت آن ها باعث کپک زدن سریع خیارشور می شوند.
اکنون سیر را پوست کنده و پس از شستن کنار می گذاریم تا خشک گردد.
2. تهیه مایع مخلوط آب، نمک و سرکه
همزمان که مواد خیارشور خشک می شوند یک قابلمه مناسب را روی حرارت بسیار ملایم قرار داده و 2 لیوان آب همراه با نمک و سرکه به داخل آن بریزید و اجازه دهید آب به جوش آید و نمک کاملا در آب حل گردد سپس قابلمه را از روی حرارت برمی داریم تا مخلوط آب و سرکه سرد گردد.
3. انداختن خیارشور
در این مرحله، یک ظرف شیشه ای مناسب برای خیارشور انتخاب کنید، سپس خیارها را به ترتیب در ظرف بچینید و بین خیارها از سیر، ترخون، شوید، دانه گشنیز و فلفل قرمز یا سبز تند بهره ببرید. پس از ریختن تمام مواد در شیشه، چند عدد نخود در شیشه قرار دهید (نخود باعث ترد شدن خیارشور می گردد)، سپس مخلوط سرکه، آب و نمک را به شیشه اضافه می کنیم تا کاملا پوشیده گردد. در نهایت یک پلاستیک فریزر را روی در شیشه قرار داده، سپس در شیشه را محکم می بندیم تا هیچ هوایی وارد شیشه نگردد. شیشه را در یک مکان خشک و خنک دور از نور خورشید قرار دهید، پس از یک هفته خیارشور آماده مصرف است.
نکات تکمیلی برای تهیه خیارشور
همان طور که دیدید و خواندید، تهیه خیارشور کار ساده ای است اما این که خیارشور شما خوب از آب در بیاید یک هنر است که با دانستن نکات و فوت وفن های آن می توانید به آن دست یابید.
تهیه خیارشور فوری یا یک روزه
برای تهیه خیارشور یک روزه، وقتی مخلوط آب و سرکه به نقطه جوش رسید، خیارها را داخل قابلمه ریخته و چند دقیقه صبر کنید تا مخلوط آب نمک و سرکه به وسیله خیارها جذب گردد، سپس خیارشور آماده است. البته باید مراقب باشید که خیارها بیش از حد نرم نشوند. طرز تهیه خیارشور فوری با و بدون سرکه را می توانید با جزییات در کتاب کاله مطالعه کنید.
نکاتی برای جلوگیری از کپک زدن خیارشور
برای جلوگیری از کپک زدن خیارشور، پس از تهیه خیارشور، یک قابلمه مناسب را تا نیمه با آب پر نموده، سپس آن را روی حرارت قرار می دهیم. سپس شیشه های خیارشور را وارونه داخل قابلمه قرار می دهیم. اکنون اجازه دهید شیشه های خیارشور به مدت 30 دقیقه بجوشند تا هوای داخل شیشه ها کاملا تخلیه گردد. پس از این مدت، شیشه ها را از آب خارج نموده و خشک کنید سپس آن ها را وارونه روی یک دستمال تمیز قرار دهید.
شیشه هایی که نشتی دارند باید زودتر مصرف شوند چون خیارشور داخل این شیشه ها به علت ورود و خروج هوا کپک می زند. اما شیشه هایی که به خوبی بسته شده اند را می توان برای مدت طولانی در کابینت یا یخچال نگهداری کرد.
نکاتی کلی برای ماندگاری بیشتر خیارشور
با رعایت نکاتی کلی از جمله استفاده از نمک دریایی یا مواد با کیفیت می توانید خیارشور خانگی با ماندگاری بالا و طعمی دلپذیر تهیه کنید.
استفاده از نمک دریایی به جای نمک معمولی
در طرز تهیه خیارشور با ماندگاری بالا، نمک دریایی به علت نداشتن مواد افزودنی، برای تخمیر بهتر خیارشور مناسب تر است. البته اگر به نمک دریا دسترسی ندارید همچنان می توانید خیارشور خود را با آن تهیه کنید اما حتما باقی نکات برای ماندگاری بهتر خیارشور را رعایت کنید.
اهمیت خشک کردن مواد برای تهیه خیارشور با ماندگاری بالا
اطمینان حاصل کنید که تمام مواد خیارشور از خیار گرفته تا سیر و سبزیجات کاملا خشک باشند تا از رشد کپک جلوگیری گردد و خیارشورتان سریع خراب نگردد.
نکات مهم برای تهیه محلول آب نمک
برای تهیه خیارشور باید به نسبت مناسب آب و نمک دقت کنید. گفته می گردد برای هر 15 لیوان آب باید یک لیوان نمک بهره ببرید. از طرف دیگر اطمینان حاصل کنید که نمک کاملا در آب حل گردد. در ضمن حواستان باشد که آب نمک تهیه شده برای خیارشور باید گرم باشد (نه خیلی داغ، نه خیلی سرد). البته حواستان به استفاده سرکه هم باشد. اگر دوست دارید بیشتر در خصوص استفاده سرکه در خیارشور بدانید می توانید طرز تهیه خیار شور سرکه ای ترد و طرز تهیه خیارشور با انواع سرکه را هم در کتاب کاله بخوانید.
نگهداری صحیح خیارشور با ماندگاری بالا
تهیه خیارشور یک مرحله از تهیه پیروز و سالم آن است اما نگهداری آن هم بخشی مهم است که نباید از آن غافل شوید و باید به نکات زیر برای نگهداری بهتر خیارشور دقت کنید:
- ظرف مناسب: از ظروف شیشه ای تمیز و عاری از هرگونه آلودگی بهره ببرید.
- پوشش کامل: خیارها را کاملا در آب نمک غوطه ور کنید تا از تماس آن ها با هوا جلوگیری گردد.
- محیط خنک و تاریک: خیارشور را در مکانی خنک و تاریک نگهداری کنید.
- جلوگیری از ورود هوا: در ظرف را محکم ببندید تا هوا وارد آن نگردد.
اهمیت جوشاندن شیشه و تکان دادن دوره ای آن
در کنار تمام مواردی که در بالا گفته شد رعایت نکات دیگر از جمله جوشاندن شیشه ها به مدت 15 دقیقه برای استریل شدن شان قبل از استفاده را هم حتما مدنظر قرار دهید و بعد از انداختن خیارشور حتما هر چند روز یک بار شیشه خیارشور را تکان دهید تا نمک به طور یکنواخت در آن پخش گردد.
آب مناسب برای خیارشور: جوشیده یا سرد؟
یکی از سوالات رایج در خصوص تهیه خیارشور، نوع آبی است که باید برای آن استفاده گردد. بعضی افراد از آب جوشیده و بعضی دیگر از آب سرد استفاده می نمایند.
آب جوشیده بخاطر جوشیده شدن در آن باکتری و میکروب از بین می رود و در نتیجه احتمال کپک زدن خیارشور کم می گردد. از طرف دیگر نمک در آب جوشیده سریع تر و بهتر حل می گردد اما استفاده از آب نجوشیده هم مسئله ای ندارد و حتی بعضی معتقدند استفاده از آب سرد، فرایند تخمیر خیارشور را تسریع می نماید. اگر می خواهید خیارشور خود را با آب نجوشیده تهیه کنید و نگران ماندگاری آن نباشید مطلب طرز تهیه خیارشور با آب نجوشیده را در کتاب کاله بخوانید.
منبع: کتاب کاله