ایران پیشنهاد جلسه با آمریکا را آنالیز می نماید، 20 درصد نظارت آژانس کاهش می یابد
به گزارش مجله عکسفا، عباس عراقچی معاون وزیر خارجه گفت که ایران پیشنهاد جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای جلسه غیر رسمی مشترک با آمریکا را آنالیز می نماید.
از وبسایت ویکی پدیا دیدن نمایید.
عراقچی گفت پیشنهاد بورل برای ترسیم نقشه راه آینده است.
معاون وزیر خارجه ایران تاکید نمود ما حال آنالیز این پیشنهاد بورل هستیم و با بقیه دوستان و شرکای خود مثل چین و روسیه در حال مشورت هستیم اما علی الاصول تصور می کنیم بازگشت آمریکا به برجام و اجرای تعهداتش و لغو تحریم ها، به مذاکره ای احتیاج ندارد.
عراقچی با تاکید براینکه ما به صورت اصولی احتیاج به گفت وگو نداریم، اضافه نمود: ممکن است بعضی گفت وگوهای فنی و ترتیبات عملیاتی احتیاج باشد و تشکیلات بورل می توانند ترتیبات آن را بدهند ولی به صورت اصولی احتیاجی به گفت وگو نیست.
پیش از این آمریکا اعلام نموده بود که حضور در جلسه مشترک با ایران و دیگر امضا کنندگان توافق هسته ای را پذیرفته است.اما محمد جواد ظریف در واکنش تاکید نموده بود ابتدا آمریکا تعهد دهد سپس اقدام کند و پس از آن جلسه تشکیل می گردد. ظریف در توئیتی نوشت: ایالات متحده باید بدون قید و شرط و به صورت موثر تمام تحریم های اعمال، بازاعمال یا تغییر برچسب داده شده توسط ترامپ را لغو کند. سپس ما نیز تمام تدابیر جبرانی خود را بلافاصله به حالت قبل بازمی گردانیم. ساده است: تعهد-اقدام-جلسه.
عراقچی درخصوص مذاکره بر سر مسائل منطقه ای و موشکی در جلسه با آمریکا گفت: ما بطور قطع قبول نخواهیم کرد و موضع ما کاملا روشن است. نه الان و نه بعدا به این مسائل نخواهیم پرداخت. توانمندی های دفاعی ما به هیچ وجه قابل مذاکره و مصالحه نیست. آماده ایم بدون کم و زیاد به اجرای کامل برجام بازگردیم به شرط این که اول آنها بازگردند. اگر قرار باشد در جلسات رسمی یا غیررسمی با حضور آمریکا و یا بدون حضور آمریکا گفت وگو کنیم فقط درباره برجام است و درباره برجام پلاس و ... هیچ مذاکره ای نخواهیم کرد.
عراقچی کوتاهی ایران در اجرای برجام را رد کرد و تاکید نمود که ایران براساس گزارش های آژانس به توافق برجام پایبند بوده است.
او از اروپا در حفظ برجام انتقاد کرد و گفت: آن یک سالی که صبر کردیم فرصت دادن به اروپا برای عمل به تعهدات آنها و دیپلماسی بود. متاسفانه اروپا در عمل به تعهدات خود ناتوان بود، البته بعضی دیدگاه ها وجود دارد که اساسا اراده نداشتند. بعد از یک سال فرصت تمام شده بود و امکان ادامه راستا وجود نداشت و ما براساس حق خود در برجام مندرج در پارگراف های 26 و 36 از حق خود استفاده کردیم.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه اضافه نمود: اگر در این چهار سال گذشته هنوز برجام زنده است ، به خاطر سیاست های ایران است و اروپایی ها سهمی ندارند الا سهمی که در شورای امنیت جلوی آمریکا برای اعمال اسنپ بک ایستادند. ما بودیم که در چهار سال گذشته مدام به دیپلماسی فرصت دادیم.
کاهش بازرسی ها
عراقچی درباره توقف اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران گفت: این تعبیر که بازرسان باید از ایران خارج شوند تعبیر درستی نیست و تنها میزان بازرسی های آن ها کاهش می یابد.
او ادامه داد: حدود 20 الی 30 درصد توان نظارتی آژانس در اثر اجرای مصوبه مجلس کاهش می یابد. علیرغم اختلاف نظر بین دولت و مجلس، دولت مجری قانون است و در اجرای قانون نمی تواند تعلل کند. در قدم اول غنی سازی 20 درصد آغاز شد و در قدم دوم اجرای پروتکل الحاقی و نظارت های فراتر که در برجام بوده متوقف می گردد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: به نظر نمی آید تا پنجم اسفند ماه اقدامی در جهت لغو تحریم ها صورت بگیرد و ما اجرای پروتکل الحاقی را متوقف خواهیم کرد و این به معنای خروج از برجام نیست.
او با اشاره به این که پنجم اسفند ماه از برجام خارج نخواهیم شد و بازرسی ها هم متوقف نخواهد شد و توافق ایران و آژانس سر جای خود است، گفت: راه برای بازگشت طرف های مقابل باز و راهکار مشکل از سوی ما بیان شده است و مقام های ما از جمله رهبر معظم انقلاب به صراحت فرمودند برای ما عمل مهم است و اگر آنها عمل نموده و ما راستی آزمایی کنیم، ما به تعهداتمان برمی گردیم.
سفر گروسی
عراقچی در ادامه همچنین به سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران اشاره نمود و در این باره اضافه نمود: زمانی که پنجم اسفند ماه فرا برسد و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی متوقف گردد، و با توقف این دو قسمت یعنی نظارت های بیشتر و پروتکل الحاقی، شرایط جدیدی ایجاد خواهد شد.
او ادامه داد: گروسی خودش اظهار علاقه کرد که به ایران بیاید که در این شرایط نوع جدیدی از همکاری بین ایران و آژانس برقرار گردد که همکاری های ایران و آژانس کمترین آسیب را ببیند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه با تاکید براینکه سفر گروسی هیچ ارتباطی به تصمیم ایران ندارد و این تصمیم اجرا خواهد شد، گفت: مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی آمده تا نظم جدیدی در روابط ایران و آژانس ایجاد گردد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه همچنین به اقدام اخیر آمریکا درخصوص نوشتن نامه به رئیس شورای امنیت اشاره نمود و در این باره اضافه نمود: اقدامی که آمریکا در شورای امنیت انجام داد و نامه ای به رئیس این شورا نوشت و تمام نامه های قبلی دولت ترامپ را پس گرفت، درست است آثار عملیاتی در برطرف تحریم ها ندارد ولی بیشتر از یک اقدام نمادین است.
او به ارزش حقوقی و سیاسی اقدام آمریکا اشاره نمود گفت: این که آمریکا رسما به اشتباه خود در رابطه با برجام و قطعنامه 2231 اقرار و آن را مکتوب و ارائه کند و به نوعی توبه از اقدام های گذشته کند، ارزش سیاسی و حقوقی خود را دارد اما وقتی به بحث تحریم ها می رسد ارزشی ندارد.
پیشتر رسانه های اصولگرا از جمله کیهان اقدام امریکا را بی ارزش خوانده بودند.
منبع: فرارو