روز جهانی دیابت ، روز کوشش برای ساخت جامعه سالم

به گزارش مجله عکسفا، با هدف افزایش دانش و آگاهی عموم مردم در رابطه با بیماری دیابت، افراد در معرض خطر، علائم، روش های پیشگیری و کنترل این بیماری، در سال 1991 سازمان جهانی بهداشت (WHO) و سازمان بین المللی دیابت (IDF) با همکاری هم روز 14 نوامبر یا 23 آبان را به عنوان روز جهانی دیابت نامگذاری کردند. روز جهانی دیابت به افتخار فردریک بانتینگ کاشف انسولین در سالروز تولدش نامگذاری شده است تا اندک قدردانی از این پزشک بزرگ به عمل آید.

روز جهانی دیابت ، روز کوشش برای ساخت جامعه سالم

هرساله در بیشتر از 160 کشور دنیا، به مناسبت روز دنیای دیابت، سمینارهای بزرگ و دنیای برگزار می شود که در آن درباره دیابت هر سال که یک شعار توسط سازمان بین المللی دیابت (IDF) انتخاب می شود، بیان می شود و با توجه به محتوای شعار، هدف اصلی هرساله این سازمان ها درباره دیابت شرح داده می شود.

از آنجا که این بیماری هزینه های بسیاری را تا آخر عمر به فرد، خانواده، کشور و دنیا متحمل می نماید، این کمپین های سالانه دیابت، زنگ خطری برای همه اقشار از جمله مسئولان هر کشور است تا توجه بیشتری به این بیماری شود.

در سال 2007 به دلیل تاکید بیشتر درباره دیابت، توسط سازمان ملل یک حلقه آبی رنگ به عنوان نماد دیابت به دنیایان معرفی گردید تا نماد اتحاد همه مردم دنیا برای مبارزه با دیابت باشد و کوشش برای پیشگیری و کنترل این بیماری ادامه پیدا کند. از دلایل انتخاب این نماد می توان به این موارد اشاره نمود: رنگ آبی به این دلیل انتخاب شده است که به رنگ آسمان است و نشانه اتحاد بین مردم است، دایره نماد سلامتی و زندگی است و در این نماد به معنی نتیجه دادن تحمل سختی ها و مسائل است.

هرساله شعار مخصوصی در این سمینارهای دنیای مطرح می شود تا در آن سال هدف تعیین تری برای کنترل دیابت در جامعه مطرح شود که به چند مورد از آنها اشاره خواهیم کرد:

شعارها در سال 2015، تغذیه سالم و دیابت، در سال 2016، چشم ها به دیابت، در سال 2017، زنان و دیابت و در سال 2018، دیابت نگرانی هر خانواده بود.

درباره دیابت

دیابت بیماری است که در آن به علت کمبود اثرگذاری انسولین و انباشت گلوکز، بدن با مسائل زیادی رو به رو می شود. گلوکز سوخت اصلی سلول است و انسولین هورمونی است که وظیفه کاهش قند خون و جذب انرژی موادغذایی را برعهده دارد و در لوزالمعده فراوری می شود.

براساس آخرین آمار در سال 2014، حدودا 400 میلیون نفر به دیابت مبتلا بودند و پیش بینی می شود این آمار در سال 2045، به 600 میلیون نفر خواهد رسید که همین دلیل از دلایلی است که ضروری است هرکسی درباره دیابت بداند.

انواع دیابت

بیماری دیابت به دلایل مختلفی مثل تفاوت در مقدار و عملکرد انسولین، سن ابتلا و روش درمان به 3 دسته تقسیم می شود:

دیابت نوع یک یا دیابت وابسته به انسولین: در این نوع دیابت که فرد قبل از 40 سالگی به آن مبتلا می شود و بیماری ارثی است، مشکل از مقدار ناکافی فراوری انسولین است و با کمبود یا نبود انسولین، کنترل قندخون با مشکل روبه رو می شود. در اکثر مواقع، فرد مبتلا بهدیابت نوع یک برای درمان باید انسولین مصرف کند.

دیابت نوع دو یا دیابت غیروابسته به انسولین: در این نوع از دیابت که بعد از 40 سالگی بروز می نماید و درصد قابل توجهی از مبتلایان در این دسته قرار دارند، مقدار انسولین فراوریی از لوزالمعده کافی است اما گیرنده های انسولین دچار مشکل شده اند و سلول ها به انسولین مقاومت نشان می دهند در نتیجه قندخون به خوبی کنترل نمی شود. دیابت نوع دو برخلاف نوع یک، قابل پیشگیری است و با تغذیه سالم، افزایش تحرک و فعالیت و در کل سبک زندگی سالم، می توان از ابتلا به این بیماری پیشگیری کرد.

دیابت بارداری: به دلایلی بین هفته 24 تا 28 بارداری، فرد باردار دچار افزایش قندخون و دیابت می شود و معمولا با تمام شدن بارداری، قندخون فرد به حالت طبیعی برمی شود.

افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری دیابت

عواملی که با وجود آنها شما به دیابت مبتلا خواهید شد، شامل موارد زیر است:

سن بالای 40

اضافه وزن بالا، چاقی، تجمع چربی در اطراف کمر و شکم و بی تحرکی

سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت نوع دو یا سابقه ابتلا به دیابت بارداری

چربی و فشار خون بالا

علائم و نشانه های ابتلا به بیماری دیابت

دیابت از بیماری هایی است که تا زمانی که فرد به صورت اتفاقی حین آزمایش یا غربالگری از آن آگاه نشود، بدون علامت است و با پیشرفت بیماری و بالاتر رفتن قندخون، علائم آغاز به بروز کردن می نمایند. این علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:

کاهش وزن

افزایش اشتها

تشنگی و کم آبی بدن

پرخوری، پرنوشی و پر ادراری

خستگی مفرط

تاری دید

درصورتی که هرکدام از این علائم را داشتید و چندین روز به طول انجامید، به پزشک مراجعه کنید

پیشگیری از دیابت

درباره بیماری دیابت وابسته به انسولین باید بدانید که یک بیماری ارثی است اما در دیابت نوع دو که اکتسابی و وابسته به نحوه زندگی ما است، با ایجاد تغییرات مثبت و اصلاح سبک زندگی، می توان تا حد زیادی از ابتلا به آن پیشگیری کرد.

با تغییرات سالم در تغذیه مثل افزایش مصرف فیبر و غلات و کاهش وزن، افزایش تحرک و فعالیت و عدم مصرف یا ترک سیگار می توان تا حد زیادی از ابتلا به دیابت پیشگیری کرد.

منبع: همگردی
انتشار: 16 دی 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: ak3fa.ir شناسه مطلب: 506

به "روز جهانی دیابت ، روز کوشش برای ساخت جامعه سالم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روز جهانی دیابت ، روز کوشش برای ساخت جامعه سالم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید