همه چیزهایی که باید درباره چای سبز ماچا بدانید
به گزارش مجله عکسفا، ماچا Matcha یک نوع چای سبز پودری به دست امده از چای سبز است که بوی بسیار خوب و رنگ براقی دارد و در چین و آسیا بسیار پر هوادار است. این چایی در درمان بعضی بیماری ها، تقویت سیستم ایمنی بدن، نیروبخشی و چربی سوزی بسیار تاثیر گذار است.
این چای در ژاپن با آسیاب های گرانیتی مخصوصی پودر می گردد تا کلروفیل درون آن به اصطلاح نسوزد. ژاپنی ها در پودر کردن دستی آن از هاون چوبی نیز استفاده می نمایند. نکته مهمی که کم تر ذکر می گردد این است که کلمه ماچا به فرم پودر شده گیاه چای تنچا (tencha 碾 茶 茶) گفته می گردد.
هرچند که چای سبز ماچا یک چای ژاپنی معرفی می گردد ولی خاستگاه اصلی آن کشور چین است.
در قرن دوازدهم میلادی یک راهب متعلق به مکتب ذن به نام ایساسی (Eisai) طی سفری که به کشور چین داشت و ضمناً سیر و سیاحت در چین، انواعی از بذر انواع چای را با خود به ژاپن آورد که چای ماچا نیز یکی از آن ها بود. البته در آن موقع چای ماچا در ژاپن و در ابتدا به حالت پودر به کار نمی رفت و این موضوع، ابداع چینی ها است. چینی ها از صدها سال پیش، از چای ماچا به عنوان دم نوش نیروبخش و درمانگر استفاده می کردند.
انواع چای ماچا:
به صورت سنتی دو نوع چای ماچا وجود دارد:
- Koicha شکل مرغوب آن بوده و جهت مصرف روزمره یا در مراسم چانوی به کار می رود.
- Usucha درجه کیفیت پایین تری دارد. بسیار در دسترس تر و مقرون به صرفه تر است و از این رو در شیرینی پزی، فراوری ماکارونی و بستنی و … ایده آل است.
مواد تشکیل دهنده چای ماچا
- کاتچین
- امینواسید
- انتی اکسیدان
- روی
- منیزیم
- سلنیوم
- کافئین
- فیبر
- کروم
- اسید امینه
- ویتامین a,b,c
ارزش غذایی چای سبز ماچا (2 گرم)
- کالری : 5
- فیبر : 1 گرم
- کربوهیدرات : 1 گرم
- پروتئین : 1 گرم
روش فراوری ماچا چگونه است؟
کشاورزان ماچا را با پوشاندن بوته های چای خود 20 تا 30 روز قبل از برداشت برای جلوگیری از تابش مستقیم نور خورشید در سایه مصنوعی پرورش می دهند. این امر فراوری کلروفیل را افزایش می دهد، محتوای اسید آمینه را افزایش می دهد و رنگ سبز تیره تری به گیاه می دهد. پس از برداشت محصول، برگ های چیده شده، بخارپز و سپس خشک می شوند.
روش فراوری ماچادر نهایت ساقه ها و آوندها را جدا می نمایند. سپس این برگ ها (معروف به tencha) در یک آسیاب مخصوص متشکل از دو صفحه گرانیتی، تبدیل به پودر سبز رنگ درخشان می شوند. خرد کردن 30 گرم ماچا می تواند تا یک ساعت زمان ببرد. با این حال، رشد متفاوتی دارد و دارای مشخصات غذایی منحصر به فرد است.
تنوع استفاده از ماچا
محبوبیت ماچا اخیراً بسیار افزایش یافته است، به طوری که می توان به روش های مختلفی استفاده کرد از بستنی های خنک و متنوع تابستانی گرفته تا نوشیدنی های داغ زمستانی، حتی میتوان از آن در تهیه کیک و غذا هم استفاده نمود و یا به صورت ماسک های زیبایی از فواید بی نظیر این چای سبز منحصر به فرد استفاده کرد.
نوشیدنی ماچااما نکته خیلی مهم در تهیه نوشیدنی با پودر چای ماچا مرحله ترکیب مواد با یکدیگر است. چرا که در زمان مصرف باید چای ماچا کاملا در شیر، آب و یا هر نوشیدنی دیگری که می خواهید به عنوان پایه از آن بهره ببرید حل گردد. در غیر اینصورت پودر چای ماچا در انتهای لیوان ته نشین می گردد.
برای حل کردن پودر چای ماچا حتما از همزن چوبی مناسب بهره ببرید. هرچه ماچا بهتر در شیر یا آب و یا… حل گردد نتیجه دلچسب تر و مناسب تری را تجربه خواهید کرد.
حل کردن پودر چای ماچاخواص ماچا
مهم ترین خواص چای ماچا عبارتنداز:
- تقویت سوخت و ساز بدن
- جلوگیری از پیری
- افزایش قابلیت چربی سوزی بدن
- افزایش انرژی بدن
- سم زدایی کبد
- کاهش استرس و افزایش تمرکز
- تقویت نماینده باکتری های نوع خوب در روده
- ضد التهاب
- پایین نگه دارنده قند خون و آدرنالین
- ضد سرطان بودن
- تقویت بینایی
- و…
1.ماچا سرشار از کاتچین است، دسته ای از ترکیبات گیاهی موجود در چای که به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی عمل می نمایند. انتی اکسیدان موجود در ماچا به تقویت سیستم ایمنی بدن یاری نموده و از بروز سرطان جلوگیری می نماید.
2. از برترین خواص این چای کاهش وزن و لاغری است، ماچا متابولیسم بدن را افزایش می دهد و به مرور زمان باعث کاهش وزن و لاغری در فرد می گردد. مطالعه اخیر نشان می دهد که ماچا ممکن است به سوزاندن کالری تا چهار برابر یاری کند.
3. یکی دیگر از خواص خوب چای ماچا این است که می تواند سطح کلسترول بد خون را کاهش دهد و به همین علت در کنترل سطح کلسترول خون نقش خوبی داشته باشد.
4. به علت وجود کافئین موجود در چای ماچا مصرف این چای می تواند سطح انرژی بدن را افزایش بدهد و فرد را سرحال بیاورد. نوشیدن یک لیوان چای ماچا در روز، بطور میانه بین 3 الی 6 ساعت به بدن انرژی میدهد.
5. یکی از مهم ترین خواص چای ماچا که افراد از آن بهره می برند، تاثیر آن بر فشار خون است. ارتباط چای ماچا و کنترل فشار خون به علت وجود تیانین در آن، از دیرباز به اثبات رسیده است و از آن جایی که بسیاری از افراد به خصوص در سنین بالا به فشار خون دچار می شوند، با نوشیدن چای ماچا آن را کنترل می نمایند.
6. ماچا به طور موثر باعث سم زدایی می گردد و در سلامتی کبد بسیار تاثیر گذار است زیرا کبد برای سلامتی حیاتی است و نقش مهمی در سم زدایی، اثربخشی داروها و پردازش مواد مغذی ایفا می نماید. دانشمندان در مطالعه ای، به مدت 16 هفته به موش های دیابتی ماچا خوراندند و درنهایت متوجه شدند این گیاه، هم از آسیب به کلیه ها و هم کبد جلوگیری می نماید.
خواص ماچا7. ماچا به علت محتوای کاتچین موجود در آن یک آنتی بیوتیک طبیعی قوی و ضد التهب است که با پاکسازی پوست برای درمان آکنه و جوش صورت مفید می باشد. شما می توانید از ماچا همانند ماسک بر چوست صورت خود بمالید.
8. هم نوشیدن و هم استفاده موضعی از چای سبز ماچا به علت محتوای دکسپانتنول ویتامین B موجود در آن باعث تقویت و افزایش رشد مو می گردد.
9. مقادیر بالای ویتامین A و کاتچین موجود در چای سبر ماچا باعث بهبود بینایی می گردد و از ابتلا به آب مروارید و گلوکوم پیشگیری می نماید.
10 . بیش از صدها سال پیش، ماچا به عنوان یاریی برای تمرین مدیتیشن به ژاپن آمد. در طول ساعات طولانی نشستن، راهبان برای حفظ هوشیاری و در عین حال آرام ماندن استفاده می کردنند. ماچا سرشار از ال تیانین L-Theanine است، یک اسید آمینه کمیاب که در واقع با تأثیر بر عملکرد مغز، سطح تمرکز فکر، آرامش و تندرستی را افزایش می دهد. ماچا پنج برابر بیشتر از چای سیاه و سبز معمولی حاوی این اسید آمینه است.
طرز تهیه چای سبز ماچا به روش ژاپنی
- فنجان
- چای سبزماچا
- همزن بامبو یا همزن چوبی
- اب گرم
1. ابتدا پودر ماچا را را اندازه گیری کنید و به اندازه مناسب یعنی 1.8 گرم پودر ماچا یا یک قاشق چای خوری خوری پودر ماچا را در صافی بریزید.
به طور سنتی برای تهیه چای سبز ماچا 1.8 گرم پودر ماچا را به هر فنجان آب اضافه می نمایند، برای اندازه گیری این مقدار می توانید از یک قاشق چای خوری بهره ببرید (هر قاشق چای خوری 1.5 تا 2 گرم ظرفیت دارد.)
مرحله یک2. سپس پودر را به یاری صافی الک کنید تا ناخالصی های آن گرفته گردد.
مرحله دو3. در مرحله سوم اب گرم را به فنجان اضافه کنید توجه داشته باشید که آب را گرم کنید ولی نگذارید بجوشد، برترین دما برای تهیه چای سبز ماچا برای اینکه خواص خود را از دست ندهد استفاده از آب گرم با دمای 79 درجه سانتیگراد می باشد.
مرحله سه4. در این مرحله باید با استفاده از همزن مخصوص یعنی همزن بامبو پودر چای ماچا و آب را با هم ترکیب کنید، بهتر است همزن را به مدت 30 تا 60 ثانیه در جهت زیگزاگ حرکت دهید تا مواد خوب با هم ترکیب شوند و چای کف کند.
مرحله چهار5. چای سبز ماچای شما بعد از یک دقیقه اماده است و میتوانید ان را تا گرم است میل کنید.
مرحله پنجمضرات چای ماچا
در ارتباط با مضرات چای ماچا توصیه شده که زنان باردار، شیرده و بچه ها چای ماچا مصرف ننمایند. علاوه بر این اگر به طور مرتب داروی خاصی مصرف می کنید یا مریضی خاصی دارید، چای ماچا ممکن است تداخل دارویی داشته باشد و یا مناسب شما نباشد، پس حتما با پزشک خود مشورت کنید.
منبع: هفت گنج